Sök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv

« Föreg. Nästa »


BrandNews.se
Ansvarig utgivare:   Per Sahlqvist
Webmaster:   Anders Sahlqvist
Redaktion:   Magdalena, Christer, Anders, Per

KRÖNIKA

Är politik varumärkesstrategi?


Calle Peyron 2016-05-11


Krönikan publicerades först i BrandNews tryckta upplaga nr 1/2016.

Ett varumärke är ett löfte. Ett ställningstagande som väcker förväntan. Ett löfte som sen infrias i leveransen, när man betalat för varan eller tjänsten och börjar konsumera den. Här kan man faktiskt påstå att politiska partier inte skiljer sig nämnvärt från logiken i varumärkesstrategi. Men varför är det då så få partier som tillämpar den?

I mitten av nittiotalet insåg partiledningen för Labourpartiet i Storbritannien att man måste lägga om kurs. Partiet upplevdes som mossigt med en ideologi som verkade ha passerat bäst före datum. Lösningen blev en repositionering av ”varumärket” Labour till New Labour.

Namnjusteringen backades upp av en rad nya profilfrågor. I grunden var det samma parti, samma ideologi, men presenterad på ett modernt sätt, anpassad till en ny verklighet. Det var onekligen en av orsakerna till New Labours valseger 1997. I Sverige bestämde sig moderaterna för att 2006 kopiera strategin med Nya Moderaterna. Det gick bra då. Men vad hände sen?

Varumärkesteori bygger på läran om semiotik, dvs. tecken och dess symboliska betydelse. För Labour var det en kombination av olika ”tecken”. Namnjusteringen är ett tecken men inte det viktigaste. Det centrala tecknet var att lyfta fram personlighet och attityd genom en individ. I detta fall Tony Blair. Då, en charmig, ungdomlig, energisk och lättillgänglig person som fick symbolisera förändring och framåtanda. Och just förändring och framtidstro, visioner och hopp, det är vad många törstar efter idag. Obama förstod detta i sin första presidentkampanj. Frågan är om svenska politiker inser denna potential?

När partisekreteraren för ett större svenskt riksdagsparti gick vår utbildning IHM Strategic Brand Management för några år sedan, dök partiledaren upp på examinationen. Han förhöll sig skeptisk till hela resonemanget att ett parti kan liknas vid ett varumärke. Han protesterade mot idén att man skulle kunna utnyttja samma strategiska grepp på politiken som vilken annan kommersiell företeelse som helst. Det ironiska är att stora organisationer och företag idag börjat förena ideologiska komponenter med kommersiella principer i sitt varumärkesbygge. Många företagsledare arbetar idag utifrån grundtesen att verksamheten måste ha en stark värdegrund, ett syfte och en vision som går bortom målet att tjäna pengar för att lyckas. Företagen blir alltså mer värdedrivna för att konkurrera och tjäna mer pengar. Borde inte politiska partier då se fördelar i denna hybrid. Vilka partier lyfter fram sina visioner och sina värderingar? Det jag sett av valrörelsen hittills handlar mer om att stapla konkreta ställningstagande i olika sakfrågor på varandra. Men de knyts sällan samman i en lockande och intressant framtidsbild om vilket samhälle man vill skapa.

Jamen profilfrågorna då, kanske någon utropar. Är det inte viktigt att profilera sig, karva ut en nisch, positionera sig som parti i konkreta ståndpunkter? Jo, otvivelaktigt är det så. Men här skiljer sig varumärkesbyggande av politiska partier från kommersiella verksamheter. Ett kaffevarumärke, t.ex., bör differentiera sig från sina konkurrenter för att tilltala en specifik målgrupp. Men ett politiskt parti har, när det får en del i regeringsmakten, plötsligt hela befolkningen att tjäna. Alla medborgare måste så att säga dricka samma kaffe. Särintressen måste då vägas mot varandra och det blir upp till bevis om partiet kan företräda och tillgodose behoven hos alla svenskar, inte bara sina egna väljare. Då fordras det att partiets varumärke bottnar i en värdegrund som en majoritet kan ställa sig bakom. I marknadsföringsteorin behandlas detta med stöd av forskning inom beteendeekonomi, sociologi och psykologi. Kort sagt att alla marknadsförare utgår ifrån grundläggande mänskliga behov och motivation för att formulera sina erbjudanden och varumärken. Först därefter kommer resonemang om på vilket sätt just denna vara eller tjänst skiljer sig från andra i att tillfredsställa dessa behov.

Varför ser vi inte mer av denna enkla och bevisligen framgångsrika konstruktion av argument inom politiken idag? Vad tror du?


<br />Calle Peyron, lärare, handledare och examinator på IHM. Till vardags driver Calle MIND YOUR BRAND som hjälper stora som små verksamheter att utveckla varumärkesbaserade tillväxtstrategier.


Calle Peyron, lärare, handledare och examinator på IHM. Till vardags driver Calle MIND YOUR BRAND som hjälper stora som små verksamheter att utveckla varumärkesbaserade tillväxtstrategier.
Tipsa en vän     Skriv utSISTA ORDET

Från fiffigt imaginärt begrepp till kärnan i verksamheten


Första gången jag hörde om begreppet varumärke var relativt sent i livet. Det...

Läs mer
KRÖNIKA

Att radera ett varumärke på 30 sekunder

Björn Mogensen

Väldigt få har någon större koll på hur de pensionsfonder man har...

Läs mer


SISTA ORDET

Satisfaction värd ett par tusen?

Krönikan publicerades först i BrandNews Tryckta upplaga nr 5/2016

Läs mer


SISTA ORDET

H&M bygger vidare

Krönikan publicerades först i BrandNews tryckta upplaga nr 4/2016

Läs mer


SISTA ORDET

Fanbase hjälper och stjälper

Krönikan publicerades först i BrandNews tryckta upplaga nr 3/2016...

Läs mer


SISTA ORDET

Vilken STANK!

Krönikan publicerades först i BrandNews tryckta upplaga nr 2/2016

Läs mer
KRÖNIKA

Är politik varumärkesstrategi?

Krönikan publicerades först i BrandNews tryckta upplaga nr 1/2016.

Läs mer


KRÖNIKA

Tomten vill ha fiber


Det är inte lätt att vara tomte, det ska nissarna veta. Eller det vet...

Läs mer
KRÖNIKA

Om en leksak, hårvatten och en udda finansvalp


När man har arbetat som varumärkeskonsult i drygt 40 år är...

Läs mer
KRÖNIKA

Våra associationer är kanske inte så påverkbara trots allt


En krönika av Malin Wollin i Aftonbladet i somras illustrerar hur olika vi...

Läs mer

Hälsotrenden allt starkare - gamla produkter får ge vika

Portföljstrategi - Volkswagen tar över

KraftFrejaMarabouGeneral-
FoodsAltriaPhilipMorris-
JacobsSuchardNabisco,
kan jag hjälpa till?

Ingen människa är en ö

Vilket märkesminne har du?

KALENDER (klicka här för att se allt)

Torsdag 15/10
IP Case Law Conference (EUIPO)
Fredag 16/10
IP Case Law Conference (EUIPO)
Torsdag 3/12
SIPLR Event 2020

Vinge 16

Market research

Prenumerera

Senaste numret av BrandNews

Senaste numret av PATENTEYE
sandart

gulliksson