IVT vs NIBE, med IVT som vinnare


Christer Löfgren 2017-03-21

Del av annonsen med förbjudna \
Del av annonsen med förbjudna "Bäst i test".

PMD – Två av jättarna när det gäller värmepumpar, IVT (Bosch) och NIBE har irriterat sig på varandras marknadsföring. Den här gången var det IVT som fick rätt och NIBE har nu förbud vid miljonvite att undvika. NIBE var bl.a. inte bäst i test, trots att de hävdade det. Artikeln är uppdaterad med länk till en dom för ett år sedan då NIBE stod som vinnare.

I annonser i ”Vi i Villa” och på sin webbplats har NIBE bl.a. använt följande påståenden:
”Bäst i test”,
”Maximal ljuddämpning”
”Energibesparing kWh/år (80% i energibesparing)”
”NIBE Smart Price Adaption, sänker dina energikostnader”

IVT/Bosch stämde NIBE för vilseledande marknadsföring och ville få till förbud. I just de nämnda fallen tog NIBE strid, men för några påståenden medgav NIBE övertramp, bl.a. att följande inte stämde för deras bergvärmepump: ”Bästa valet enligt Energimyndighetens test”.

En delfråga som fokuserades en del gällde om testet som NIBE hänvisade till var föråldrat och därför inte acceptabelt.

När det gällde ”Bäst i test” noterade Patent- och marknadsdomstolen (PMD) att Energimyndigheten inte utser någon som bäst i test, det var NIBE:s egen slutsats. PMD påpekade att NIBE:s oreserverade påstående kräver att deras värmepump är bäst ur alla relevanta aspekter; och eftersom en pump från Viessman enligt testet har lägre ljudeffektnivå så blev NIBE:s påstående vilseledande.

NIBE lyckades inte heller bevisa att något annat av deras påståenden var korrekt, så alla förbjöds av PMD, med ett miljonvite hängandes över om NIBE skulle göra något övertramp.

Det blev också ganska dyrt för NIBE som förstås dömdes att betala IVT/Boschs rättegångskostnader om knappt 400.000 kronor.

Domen kan överklagas.

Se samtliga påståenden och varför PMD sa ok till testet, inte accepterade Smart Price Adaption m.m. i kommande nummer av tryckta BrandNews.

Det kan nämnas att NIBE vann deras första kamp i den nu nedlagda Marknadsdomstolen, läs mer här.Warning: min(): Array must contain at least one element in /shared/www/webnews.textalk.com/20200311142944-903d173/www/se/include/print_article_content.php on line 297
Bookmark and Share