När konst, yttrandefrihet och varumärkesrätt kolliderar, FACK JU GÖHTE


Christer Löfgren 2018-01-24


TRIB – Att filmtitlar registreras som varumärken är inte ovanligt, speciellt kommersiella storfilmer som t.ex. PIRATES OF THE CARIBBEAN. Titlarna måst dock uppfylla de varumärkesrättsliga kraven, något som satte stopp för registrering av FACK JU GÖHTE, det var alltför vulgärt. Noterbart i jämförelse med amerikansk varumärket där yttrandefriheten har fått ta över genom THE SLANTS-domen.

Tyska Constantin Film Produktion ligger bakom komedifilmerna FACK JU GÖHTE, i dag har ursprungsfilmen från 2013 fått två uppföljare. Enlig Constantin har filmerna setts av över sex miljoner personer.

När Constantin ville registrera titeln FACK JE GÖHTE som EU-varumärke för filmer och en lång rad potentiella merchandingprodukter blev det stopp.

Registreringsmyndigheten EUIPO sa nej och pekade på regeln i art 7 f:
”Varumärken som strider mot allmän ordning eller mot allmän moral.”
och konstaterade att FACK JU uppfattas som välkända engelska uttrycket FUCK YOU.

Constantin överklagade men fick samma besked i Överklagandenämnden. Nämnden påpekade att oavsett om man lägger någon sexuell mening eller inte i uttrycket så är det en stötande och vulgär förolämpning.

Constantin överklagade och försökte få Tribunalen att förstå att det endast handlade om satir och hävdade att varumärket varken som helhet eller i dess skilda delar är vulgärt eller stötande. Det handlar om elevernas frustration över skolan vilket kopplingen till Goethe visar, och uttrycket är inget annat än ett slanguttryck.

Tribunalen påpekade att den yttrandefrihet som finns inom ”konsten, kulturen och litteraturen” inte existerar inom varumärkesrätten.

Tribunalen sa bl.a. att tillägget med felstavade namnet på den kände Goethe inte mildrade det vulgära i uttrycket.

Läs mer om Constantins resonemang och Tribunalens syn i kommande nummer av BrandNews.Warning: min(): Array must contain at least one element in /shared/www/webnews.textalk.com/20200311142944-903d173/www/se/include/print_article_content.php on line 297
Bookmark and Share