Långa fängelsestraff för bluffaktor från ”OHIM”


Christer Löfgren 2018-01-26

Får du en faktura med en sådan här logga, försäkra dig om att den verkligen kommer från EUIPO i Alicante, innan du betalar.
Får du en faktura med en sådan här logga, försäkra dig om att den verkligen kommer från EUIPO i Alicante, innan du betalar.

HOVR – En svensk liga tjänade miljonbelopp på falska fakturor i OHIM:s namn under 2011-14. Fakturorna gick endast till utländska företag. I tingsrätten fälldes sex personer varav fyra fick fängelsestraff i mellan 2 månader och 1år, 16 personer frikändes. I hovrätten fälldes 19 personer och en person frikändes (två gick inte vidare). Nu aktualiserades i stort sett alla sanktioner från villkorlig dom till 4 år och 8 månader i fängelse för huvudmannen.

Polisens gatulangningsgrupp i Uppsala kom under hösten 2014 av en tillfällighet på en omfattande härva bluffakturor, när de stoppade en bil med fyra personer som agerade underligt. I bilen fanns över 900 bluffakturor som de fyra hade börjat portionera ut i skilda brevlådor i Uppsala.

När allt var uppvävt visade det sig att en då 46-årig man i Tungelsta söder om Stockholm med hjälp av en 10 år yngre datakunnig Piteåbo och en lika gammal man i Västerhaninge hade byggt upp en avancerad organisation för fakturabedrägeriet. Sannolikt för att undvika den svenska polisens intresse var målgruppen endast utländska företag. Fakturorna från ”OHIM” som lurade så många har haft en OHIM-logga med eller utan stjärnor i övre vänstra hörnet.

I Uppsala tingsrätt fälldes sex personer varav fyra fick fängelsestraff i mellan två månader och ett år, 16 personer frikändes. Huvudmannen plus dataexperten fälldes endast för försök till grovt bedrägeri och fängelse i 1 år, den tredje huvudmannen frikändes helt. De andra fälldes för försök, medhjälp och anstiftan till försök till grovt bedrägeri.

Domen överklagades för alla utom två som frikändes, och det blev en avsevärd skillnad när Svea hovrätt tittade närmare på målet.

I hovrätten fälldes 19 personer och blott en person frikändes. Det var grovt bedrägeri, försök, medhjälp, anstiftan m.m. samt för sju personer penninghäleri; de som ställde upp med sina konton i det avancerade upplägget.

Istället för bara försök fälldes huvudmannen för 335 fall av grova bedrägerier, förberedelse till grovt bedrägeri i 1.291 fall samt 29 och ett osäkert antal försök till grova bedrägerier. Det ledde till en straffskärpning från 1 års fängelse till 4 år och 8 månader i fängelse. Dessutom skall han betala 1,4 miljoner kronor i förverkande av brott.

Dataexperten, som bara fälldes för försök i två fall i tingsrätten, dömdes i hovrätten även för 33 fall av grovt bedrägeri, 335 fall av medhjälp, medhjälp till förberedelse av 1.291 fall och försök i 1.259 fall. Han skall betala 190.000 kronor i förverkande.

Den tredje huvudmannen som friades helt i tingsrätten fälldes i hovrätten för 156 fall av grovt bedrägeri och dömdes till 2 år och 6 månader i fängelse. Förverkandet i hans fal blev 415.000 kronor.

I hovrätten aktualiserades i stort sett alla sanktioner från villkorlig dom till 4 år och 8 månader i fängelse för huvudmannen, samt förverkande och skadestånd.

Frågan är hur många flera sådan här organisationer som skulle behöva avslöjas för att EUIPO skall slippa varna användarna av EU-varumärkessystemet för bluffakturor, något man gör ständigt.Warning: min(): Array must contain at least one element in /shared/www/webnews.textalk.com/20201028171403-8b2fafc/www/se/include/print_article_content.php on line 297
Bookmark and Share