Kampen mellan Kraft/Marabou och Mars om m&m's över efter nio år i domstolarna


Christer Löfgren 2018-02-09

Den förbjudna m&m's i mitten flankerad av Kraft/Marabous m och Mars M&M's.
Den förbjudna m&m's i mitten flankerad av Kraft/Marabous m och Mars M&M's.

PMD – En av de mest omfattande godisstriderna i svenska domstolar är över. För två dagar sedan skrev Patent- och marknadsdomstolen av det sista målet i striden mellan Kraft/Marabou och Mars om m- respektive m&m’s-märket. Målet gällde Kraft/Marabous skadeståndskrav om 35 miljoner kronor för Mars varumärkesintrång med m&m’s-märket.

År 2009 lanserade Mars det då nästa 70-åriga godiset m&m’s på den svenska marknaden. Samma år stämdes Mars både vid Marknadsdomstolen (MD) och Stockholms tingsrätt av Kraft/Marabou som såg sina m-kulor som hotade.

Målet i MD om vilseledande förpackningsefterbildning och renommésnyltning vanns av Mars 2010, så lanseringen kunde fortsätta.

Det första som började i tingsrätten - om vem som hade ensamrätt till vad och om det fanns förväxlingsrisk - avslutades sommaren 2013 i av Svea hovrätt.

Därefter börjde en ny vända i tingsrätten kring frågna om Mars begick intrång, och visst gjorde de det, sa tingsrätten våren 2015.

Sommaren 2016 kom så den i praktiken slutliga domen där hovrätten höll med tingsrätten och fällde Mars för intrång och m&m's-märket förbjöds. En dom som uppmärksammades runt om i världen.

Som en effekt av detta stämdes Mars igen i januari 2017 av Kraft/Marabou vid Patent- och marknadsdomstolen (PMD). Kraft/Marabou yrkade på ett skadestånd om 35 miljoner kronor för varumärkesintrånget.

Så när som på ett par dagar ett år efter 35-miljoners stämningen beslöt PMD att skriva av målet i onsdags. Parterna har kommit överens och stämningen är återkallad. Nio års strid i domstol är över.

Not: Skyddet som Kraft/Marabou har för m-varumärket är enligt domen i hovrätten sommaren 2016 så smalt och begränsat till ett gement m att Mars nu utan problem kan sälja sina produkter under varumärket M&M’s istället för under märket m&m’s.

Not: Tvisten har lett till att detta är den åttonde artikeln om tvisten här på brandnews.se; utöver de som länkas ovan kan du se mer:
Här i Patent- och registreringsverket hösten 2015.
Här när Mars gav upp efter att ha överklagat beslut av PRV.
Här när Kraft/Marabou inte lyckades få ut handlingar från Mars i skadeståndsmålet.Warning: min(): Array must contain at least one element in /shared/www/webnews.textalk.com/20200131093611-ae42ff6/www/se/include/print_article_content.php on line 297
Bookmark and Share