Slapp fängelse men får betala 230 procent mer i skadestånd


Christer Löfgren 2018-02-26


Warning: min(): Array must contain at least one element in /shared/www/webnews.textalk.com/20200311142944-903d173/www/se/include/print_article_content.php on line 297
HOVR – På dreamfilm.se, tfplay.org, tankafetast.com och piratehub.net kunde man hitta länkar till filmer; filmer som fanns på ryska servrar. Nu har de fyra männen som var ansvariga i lite olika konstellationer fått helt ombalanserade sanktioner. Istället för fängelsestraff och tillsammans (solidariskt) 1,3 miljoner kronor i skadestånd har nu Göta hovrätt ändrat till villkorlig dom och drygt 4,2 miljoner kronor i skadestånd.

Ett av de immaterialrättsmål som har legat kvar på andra domstolar än Patent- och marknadsdomstolen (PMD och överdomstolen (PMÖD) gäller länkning till filmer.

Tre svenskar, idag i åldern 23-26 år och en 36-årig dansk dömdes våren 2017 i Linköpings tingsrätt till lite olika långa fängelsestraff från sex månader till tio månader. Därtill att solidariskt betala 1,3 miljon kronor till Svensk Filmindustri (SF) för att ha tillgängliggjort filmen Maria Wärn – Drömmen för dig vilse” efter att ha haft länkar till filmen på webbplatserna dreamfilm.se, tfplay.org, tankafetast.com och piratehub.net. Filmen, och mängder med andra filmer låg i ryska servrar dit länkarna ledde.

Efter överklagande av både ip-åklagarna och de åtalade ändrade Göta hovrätten tingsrättens dom på flera sätt vad gäller effekten för de åtalade.

Några månader efter tingsrättens dom slog Högsta domstolen fast att endast upphovsrättsbrott inte är ett artbrott, därför krävs ett straffvärde på minst ett år för att döma någon till fängelse för den här typen av brott (läs mer i BrandNews 6/17).

Eftersom hovrätten inte ökade straffvärdet, trots konstaterandet att dreamfilm.se var en av de stora aktörerna inom streaming (länknig), slapp de fyra fängelse. Två av de slapp dessutom dagsböter.

I skadeståndsbedömningen tänkte hovrätten annorlunda med resultatet att de fyra nu får hjälpas åt att betala drygt 4,2 miljoner kronor i skadestånd till SF, en ökning med 230 procent.

Självklart förverkades domännamn och de fyras datorer av staten.

Läs mer om vad som påverkades straffvärdet, hur de kunde slippa dagsböter samt skadeståndsbedömningen i kommande nummer av BrandNews.Warning: min(): Array must contain at least one element in /shared/www/webnews.textalk.com/20200311142944-903d173/www/se/include/print_article_content.php on line 297
Bookmark and Share