Green Stapler i ond tro om MADE BY SWEDEN


Christer Löfgren 2018-03-02

Reklamen ingen i bilbranschen kunde ha missat.
Reklamen ingen i bilbranschen kunde ha missat.

PMD – Volvos jättekampanj under MADE BY SWEDEN drogs igång i januari 2014 med Zlatan Ibrahimovic. I november samma år lät Green Stapler registrerade MADE BY SWEDEN som varumärke. När Green Stapler sedan ville ha licensieringspengar av Volvo fick man istället en räkning på 1,8 miljoner kronor för Volvos rättegångskostnader – de hade varit i ond tro.

Det lilla företaget Green Stapler på Södermalm i Stockholm har lagt en hel del pengar på att registrera MADE BY SWEDEN som varumärke för en lång rad varor och tjänster. Det gäller tre svenska registreringar och en internationell ansökan med USA och Kina som mål.

Den första ansökan, en av de svenska, kom in i november 2014 och omfattade alla upptänkliga tjänster kring marknadsföring och företagsledning. Under 2015 fyllde på med ansökningar omfattande bl.a. fordon.

Haken är bara att vid den tiden hade Volvos reklamfilmer under MADE BY SWEDEN med Zlatan Ibrahimovic respektive Robyn sänts som tv-reklam i Sverige vid 7.500 (på sisådär 300 dagar).

Efter TV3-serien MADE BY SWEDEN producerade i samverkan mellan Volvo, Svenska Olympiska Kommittén och MTG våren 2016 vände sig Green Stapler till de med krav på licensersättningar.

Svaret kom från Volvo för ett knappt år sedan och det med en stämning för hävning av de tre svenska registreringarna.

Green Stapler valde då att stämma alla tre för varumärkesintrång. Målen mot SOK och MTG har återkallats, men Volvo-striderna pågår.

Nu har domen i hävningsmålet kommit i Patent- och marknadsdomstolen (PMD). Volvo jättekampanj räckte inte för inarbetningsskydd, de hade inte visat hur folk uppfattade MADE BY SWEDEN. Men Green Stapler hade agerat i ond tro och registreringarna hävdes.

Istället för licenspengar in blir det nu rättegångskostnader ut för Green Stapler, 1,8 miljoner kronor för Volvos kostnader.

Domen kan överklagas.

Läs mycket mer om domen och PMD:s utförliga resonemang kring inarbetning, ledande frågor och ond tro, vad som fällde Green Stapler, i kommande nummer av BrandNews.

Not: Läs om hur Volvo borde ta lite träningshjälp av Ibrahimovic så man hinner ansöka om registrering i tid, och slippa den här typen av tvister. Warning: min(): Array must contain at least one element in /shared/www/webnews.textalk.com/20200311142944-903d173/www/se/include/print_article_content.php on line 297
Bookmark and Share