Gammal STOLICHNAYA-registrering i vägen


Christer Löfgren 2018-03-12

Spirits gamling mot ZHS:s färskingar.
Spirits gamling mot ZHS:s färskingar.

PRV – Vem som äger vad när det gäller varumärket STOLICHNAYA är inte helt enkelt att hänga med i. Vad som däremot är enkelt är att en av parterna i kampen om märket, Spirits International, äger en av de äldsta varumärkesregistreringarna för märket, nämligen en svensk registrering från 1973. Den satte nu hinder för ZHS:s ansökan för nya STOLICHNAYA-etiketter.


Det har sedan fler år pågått en kamp kring märket STOLICHANYA. Här blir det inget försök att bena ut hur det har gått och går i kampen.

Däremot skall det konstateras att Schweiz-baserade ZHS IP, som under 2000-talet har fått igenom mängder med registreringar av varumärket STOLICHNAYA i skilda länder nu fick problem i Patent- och registreringsverket (PRV).

ZHS ansökte om registrering av två skilda etiketter, en för en glutenfri variant av vodkan med gröna inslag och en för en traditionell etikett med röda inslag.

Båda ansökningarna fick nej i PRV, och det pga förväxlingsrisk med en gammal STOLICHNAYA-etikett-registrering från 1973 i Spirits Internationals ägo.

Beslutet kan överklagas.

Not:De två nya ansökningarna baseras på två skilda internationella ansökningar omfattande 21 länder, olika EU-länder samt Norge, Island och Bosnien Hercegovina. Hittills har tio länder sagt ja till registrering, tre har sagt nej: Sverige, Norge och Ungern.

 Warning: min(): Array must contain at least one element in /shared/www/webnews.textalk.com/20200311142944-903d173/www/se/include/print_article_content.php on line 297
Bookmark and Share