Getinges patent kring ergonomi klarade prövning


Christer Löfgren 2018-05-11

Den patenterade lösningen presenterad i Getinges broschyr.
Den patenterade lösningen presenterad i Getinges broschyr.

PMD – Även till synes enkla patent kan ha uppfinningshöjd, det illustrerar ett nytt beslut från Patent- och marknadsdomstolen kring en lösning för storköksgrytor med fokus på ergonomi.

År 2009 ansökte Getinge Storkök om patent på en lösning med ett ergonomiskt tillbehör till storköksgrytor, en vagga som hjälp både när det skall tas upp ur och fyllas på i grytorna. Patent- och registreringsverket (PRV) sa ja till patent under 2011. Patentet rubriceras ”Stödanordning för en kokgryta samt kokgryta” och har åtta patentkrav.


Skiss ur patentet.
Skiss ur patentet.

Detta gillades inte av Steeltech i Alingsås som invände på patentet och hävdade såväl brist på såväl nyhet och uppfinningshöjd.

PRV upprätthöll dock patentet, de hinder som Steeltech pekade på övertygade inte PRV om brister i patentet.

Steeltech överklagade till Patent – och marknadsdomstolen (PMD), men där blev beskedet detsamma. En noterbar detalj var hur både PRV och PMD bortsåg från många av de påstådda hindren pga att de inte var daterade.

Läs mer om bedömningen i sak i kommande nummer av PatentEye.


Warning: min(): Array must contain at least one element in /shared/www/webnews.textalk.com/20200131093611-ae42ff6/www/se/include/print_article_content.php on line 297
Bookmark and Share