En dålig affär, onekligen


Christer Löfgren 2018-06-26

Nu på Arlandas terminal 5.
Bild: Patent- och registreringsverket (PRV)
Nu på Arlandas terminal 5.

En av de mer fascinerande detaljerna i vår idag så medvetna tidsera där man skall hitta ekologiska alternativ, köpa närproducerat, köra elbil, helst cykla, producera egen el i solpaneler, motverka orättvisor av alla de slag i alla sammanhang, de som låter tillverka produkter där arbetarna har usla förhållanden får rejäl motvind m.m.  – är att man köper piratkopior!

Under 2016 lyckades en av de globalt ledande tillverkarna av batterier till mobiltelefoner, UL, stoppa 11.000 piratkopior tack vare att Tullverket var vaket och hittade kopiorna. Vem vet hur de var tillverkade? Av vilket material? Under vilka arbetsförhållanden? Av barnarbetare? Hur stor risk var det att de skulle börja brinna eller explodera? Sanningen är att vi inte har en aning eftersom vi inte har en aning om vem som tillverkade dem där borta i Asien. Batterijätten själva kan inte ta något som helst ansvar för dessa batterier – det var ju piratkopior.

Dessa frågor är högaktuella för i stort sett alla piratkopior. Därtill kan man notera det mer komiska (om än inte alls för märkesinnehavaren) i att en del som köper piratkopior sedan blir förvånade och sura när de går sönder och vänder sig till originaltillverkaren/märkesinnehavaren för att få produkten lagad eller bytt. Det blir normalt ett nej, och piratkopieköparen blir ändå surare men har förstås bara sig själv att skylla.

Nu vill nätverket mot piratkopior lyfta medvetenheten hos utlandsresenärerna som åker från Arlanda om piratkopior och vilken dålig affär det är ur alla aspekter genom en större monter som skall stå uppe hela sommaren. Där kan man se och läsa kortfattat om olika piratkopior som har fastnat i Tullverkets nät genom åren.

Nätverket mot piratkopiering består av de statliga myndigheterna Patent- och registreringsverket, Bolagsverket, Konsumentverket/Konsument Europa, Läkemedelsverket, Polisen, Tullverket och Åklagarmyndigheten.Warning: min(): Array must contain at least one element in /shared/www/webnews.textalk.com/20200311142944-903d173/www/se/include/print_article_content.php on line 297
Bookmark and Share