Oenoforos vinboxar i form av en stuga och väskor förbjöds


Christer Löfgren 2018-07-26

De fyra förbjudna vinboxarna.
De fyra förbjudna vinboxarna.

PMD – Jodå, domen från Patent och marknadsdomstolen (PMD) där fyra udda vinboxar förbjöds har överklagats av vinimportören och -producenten Oenoforos. Konsumentombudsmannen (KO) höll med Systembolaget om att vinboxarna inte alls är måttfulla och fick rätt i domstolen. Så småningom får vi nu veta om överdomstolen håller med, noterbart är att den aktuella bedömningen inte är alltför EU-påverkad vilket gör att frågan slutligen kan hamna i Högsta domstolen.

Systembolaget reagerade på Oenoforos udda fyra vinboxar i form av en röd stuga samt tre skilda väskor, som har funnit i flera år. Med stöd av leverantörsavtalen kunde Systembolaget tvinga fram ett byte av boxarnas utformning hösten 2017, i praktiken är de borttagna.

Under våren 2017 stämdes Oenoforos av Konsumentombudsmannen (KO) för att få till ett förbud mot de fyra vinboxarna.

Patent och marknadsdomstolen (PMD) kunde i sin dom konstatera att utrymmet för alkoholreklam är snävt och kravet på måttfullhet strängt.

Kravet på måttfullhet var inte uppfyllt när stugan ”anses anspela på sommar, semester och en idyll eftersom den till utformning och utseende påminner om en typisk svensk sommarstuga”, och väskorna ”anses anspela på mode, underhållning, trender och elegans”. Boxarna förbjöds.

Domen är överklagad.

Det finns flera intressanta detaljer i domen som tas upp i kommande nummer av BrandNews, bl.a. kring proportionalitetsprincipen och vad som skall beaktas vid en bedömning av måttfullhet.

Not: Du hittar andra exempel på måttfullhetsbedömningar t.ex. här, här och här, samt i BrandNews nr 5/17 kring annonser med ”FYND”-rubriker som förbjöds.

Rekommendationer från Konsumentverket och från branschen.

Noterbart är att vinboxarna i väskform har hyllats i formgivarkretsar, och Oenoforos har bl.a. vunnit GOLD i den internationella designtävlingen PentawardsWarning: min(): Array must contain at least one element in /shared/www/webnews.textalk.com/20200311142944-903d173/www/se/include/print_article_content.php on line 297
Bookmark and Share