ÅRETS UNGA KOCK nekad


Christer Löfgren 2018-08-07

Inbjudan till Årets unga kock, som inte blev ett registrerat varumärke.
Inbjudan till Årets unga kock, som inte blev ett registrerat varumärke.

PMD – Alla andra är ju registrerade lyfte Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs Sverige fram när de försökte övertala Patent- och marknadsdomstolen (PMD) att säga ja till registreringen av ÅRETS UNGA KOCK som varumärke. Men nej, det bet inte. För andra gången fick organisationen nej till registrering.


Sedan 1982 har Årets Unga Kock utsetts i regi av den internationella organisationen Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs svenska del. Varje år utses sedan världens bästa unga kock.

Först 2016 ansökte organisationen om registrering av ÅRETS UNGA KOCK som varumärke.

Patent- och registreringsverket (PRV) slog fast att märket är beskrivande för anordnande av tävlingar, vilket var den tjänst man ville registrera märket för, märket saknar därför särskiljningsförmåga.

Organisationen ville då visa att användningen har lett till att det förvärvat förmågan att fungera som varumärke, och det genom att peka på den långvariga användningen, uppmärksamheten i media och på webben samt en marknadsundersökning inom branschen med en väldigt ledande fråga.

PRV:s konstaterade att bevisningen inte räckte till.

Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs Sverige överklagade till Patent- och marknadsdomstolen (PMD). För att övertala PMD pekade organisationen på att följande har registrerats som varumärke:
ÅRETS KOCK, ÅRETS FJÄLLKOCK, ÅRETS EKOKOCK, ÅRETS KOCK, ÅRETS KOCK-ELEV, ÅK ÅRETS KOCK SK I PROFESSIONELL MATLAGNING, ÅK ÅRETS KOCK DE SVENSKA MÄSTARNA, ÅRETS HEMMAKONDITOR, ÅRETS CHOCOLATIER, ÅRETS MÅLTIDSBRÖD, ÅRETS SOCKERBAGARE och ÅRETS KONDITOR, ÅRETS PROJEKTLEDARE, ÅRETS BYGGE, ÅRETS BOK, ÅRETS ENTREPRENÖR.

PMD konstaterade att de tidigare ÅRETS-registreringarna inte påverkar bedömningen i detta fall. PMD höll också med PRV när det gällde det beskrivande i märket. PMD la ut texten lite kring användningen, men slutsatsen blev densamma som i PRV. Bevisningen räckte inte till.

Beslutet kan överklagas.

Läs hela PMD:s beslut i kommande nummer av BrandNews.


Warning: min(): Array must contain at least one element in /shared/www/webnews.textalk.com/20200311142944-903d173/www/se/include/print_article_content.php on line 297
Bookmark and Share