PRALINOGRAM, fortsättning lär följa


Christer Löfgren 2018-08-09

En av Fru Hellmans PRALINOGRAM-varianter.
En av Fru Hellmans PRALINOGRAM-varianter.

PMD – När företaget Fru Hellmans Choklad skulle registrera sitt varumärke PRALINOGRAM blev det stopp. Drygt åtta månader innan Hellmans ansökte i september 2017 hade konkurrenten Laby lämnat in en ansökan för exakt samma ord PRALINOGRAM, som registrerades i februari 2017.


I Domsjö i Ångermanland satsas det hårt på choklad i inte minst fantasifyllda pralinformer av Fru Hellmans Choklad. Företaget drogs igång 2014, men det framgår inte när de började med PRALINOGRAM. I vilket fall väntade de till september 2017 med att ansöka om registrering av ordet som varumärke, något som skulle visa sig vara försent.

Laby i Hedemora i Dalarna har sysslat med choklad och praliner sedan 2009 och först i slutet av 2016 ansökte de om registrering av ordet som varumärke för diverse handel med chokladprodukter, vilken godkändes av Patent- och registreringsverket (PRV) i februari 2017.

När PRV tittade igenom Hellmans ansökan dök förstås Labys registrering upp eftersom de två märkena var identiska. Hellmans försök att lirka igenom ansökan genom att låt den omfatta varuleveranser per post, alltså till synes andra tjänster än Labys registrering gick inte hem. PRV sa nej till Hellmans ansökan.

Hellman överklagade till Patent- och marknadsdomstolen (PMD) och där tog med argument om att Labys ansökte om sin registrering i ond tro.

PMD höll med om att det fanns tillräckliga likheter i tjänsterna för att säga nej till registrering av Hellmans märke. Hellmans försök med ond tro fungerade förstås inte.

Läs mer om hur PMD resonerade i kommande nummer av BrandNews.

Med tanke på hur Hellmans använder PRALINOGRAM och att de hävdar ond tro hos Laby är det ingen vild gissning att fortsättning lär följa, om än kanske inte i just detta ärende.


Warning: min(): Array must contain at least one element in /shared/www/webnews.textalk.com/20200131093611-ae42ff6/www/se/include/print_article_content.php on line 297
Bookmark and Share