Det var ingen myndighetssida, många kände sig lurade


Christer Löfgren 2018-08-28

Förbjuden marknadsföring.
Förbjuden marknadsföring.

PMD – Tidigare i år när du gick in på Google och sökte på körkortstillstånd eller att ställa av bilen m.m. fick du högst upp på sökträffarna en annons för trafikenheten.se eller fordonsenheten.se. Där kunde du beställa det mesta mot en avgift om 495 kronor. Hade du istället använt en av de icke annonserade länkarna i sökträffarna och kommit direkt till Transportstyrelsen hade du betalt 0 kronor för exakt samma sak. Nu har privatpersonen bakom webbplatsen en tung dom emot sig från Patent- och marknadsdomstolen (PMD), han skall bl.a. betala 400.000 kronor i marknadsstörningsavgift.

Direkt efter jul 2017 började anmälningarna trilla in mot trafikenheten.se och fordonsenheten.se. Den förstnämnda webbplatsen ledde till att polisen fick in 190 polisanmälningar från 27 december till 18:e april. Under samma tid fick Konsumentverket in 69 anmälningar och Transportstyrelsen fick 100-150 telefonsamtal om dagen och cirka 20 skriftliga klagomål per vecka.

I princip alla krav som ställs på webbaserade tjänster enligt marknadsrätten uppfylldes inte av webbplatserna: inga prisuppgifter, inget om ångerrätten, inget om vem som stod bakom sidan och kontaktuppgifter. Därtill var formgivningen av sidan torftig på ett sätt som skulle ge intryck av en myndighet.

Personen bakom webbplatserna försökte inte ens försvara agerandet.

Konsumentombudsmannen (KO) lämnade in stämningsansökan vid Patent- och marknadsdomstolen (PMD) 24 april. Den 16:e maj beslöt domstolen om interimistiskt förbud och redan förra veckan 21:a augusti kom domen.

Privatpersonen har nu flera förbud hängande över sig som det kostar en miljon kronor att bryta mot. Som vanligt kunde PMD inte godkänna KO:s yviga förbudsyrkande, men allt kring fordon och trafik inkluderas i förbuden.

Därtill ansågs agerandet som ett mycket allvarligt övertramp och PMD la sig nära maxbeloppet för den marknadsstörningsavgift (läs böter) som privatpersonen nu får betala, nämligen 8 procent av möjliga tio procent av omsättningen. I detta fall innebar det en avgift om 400.000 kronor. Därutöver får privatpersonen betala nära 50.000 kronor för KO:s rättegångskostnader.

Domen kan överklagas.

Läs mer om hur osannolikt många det var som verkar ha anlitat denna betaltjänst och vad som mer bidrog till att störningsavgiften blev så hög m.m. i kommande nummer av BrandNews.Warning: min(): Array must contain at least one element in /shared/www/webnews.textalk.com/20200311142944-903d173/www/se/include/print_article_content.php on line 297
Bookmark and Share