Trademax skapade en ”chimär” som kostade 4 miljoner kronor i böter


Christer Löfgren 2018-09-11


PMD – Trademax uppgav att du sparade 4.200 kronor när du köpte Santiago soffgrupp eftersom deras pris var 6.995 kronor samtidigt som det rekommenderade priset var 11.195 kronor. Haken var bara att det fanns ingen som sålde soffgruppen för 11.195 kronor, så det var ingen som kunde spara 4.200 kronor. Patent- och marknadsdomstolen (PMD) ansåg att Trademax därigenom byggde upp en "chimär" för konsumenterna och Trademax fälldes.


Trademax, som ingår i en större e-handelskoncern, läxades upp ordentligt av Patent- och marknadsdomstolen (PMD) när de fälldes för flera skilda övertramp av marknadsföringslagen.

Det var Konsumentombudsmannen (KO) som vände sig till PMD med yrkanden om både förbud och marknadsstörningsavgift (böter) om hela 10 miljoner kronor, vilket är maxbeloppet som kan dömas ut.

Trademax fälldes för att ha använt ”rekommenderade priser” som inte användes av andra aktörer och därmed inte var relevanta. I den delen fick PMD töja en aning på praxis när man menade att det här i praktiken motsvarade vad som tidigare har förbjudits.

Det blev en särskild diskussion kring private labels och rekommenderade priser, där KO förlorade principresonemanget, men vann i sak.

De fälldes även för användningen av ”lagerrensning” och ”allt ska bort”.

KO ville också ha in tilltaget av Trademax att stressa kunder med erbjudanden som endast varade i 24 timmar, men där klockan på webbplatsen startades om när de 24 timmarna hade gått, under svarta listan som särskilt illa. PMD höll inte med, men fällde ändå tilltaget som vilseledande.

Förbjuden lagerrensning och nedräkningsklockan som började om.
Förbjuden lagerrensning och nedräkningsklockan som började om.

Det blev förstås förbud, men också en störningsavgift om fyra miljoner kronor för Trademax plus drygt 115.000 kronor för KO:s rättegångskostnader. Att det blev fyra och inte 10 miljoner kronor som KO yrkade beror på en terminologisk nyhet i sammanhanget: ”frihållningsbehovet”.

Läs mer om praxishänvisningar, ”frihållningsbehovet” och de specifika resonemangen/bedömningarna av parterna och PMD i kommande nummer av BrandNews.


Warning: min(): Array must contain at least one element in /shared/www/webnews.textalk.com/20200311142944-903d173/www/se/include/print_article_content.php on line 297
Bookmark and Share