SALAD & SUSHI ger oss illustrativt exempel


Christer Löfgren 2018-10-02

Det blev en högst begränsad registrering för denna logga.
Det blev en högst begränsad registrering för denna logga.

PMD – I Malmö kan man köpa sushi och annat på och från Salad & Sushi i bl.a. Västra hamnen. Deras varumärkesansökan blev nobbad, men inte för allt – märket var inte beskrivande för kaffe, te och alkohol.

Förra sommaren ansökte Salad & Sushi om svenska varumärkesregistrering för sin runda logga med texten SALAD & SUSHI för diverse varor som färdiga sallader och sushi och tjänster som restauranger, salladsbarer och sushirestauranger.

Patent- och registreringsverket (PRV) sa nej till registrering för det mesta som ansökan omfattade. Skälet var att varumärket var beskrivande, orden talar ju om vad det är för varor och tjänster.

Men, PRV höll med om att SALAD & SUSHI inte var beskrivande för kaffe och te samt servering av alkoholhaltiga drycker, så för dessa varor och tjänsten blev loggan registrerad.

Salad & Sushi överklagade till Patent- och marknadsdomstolen (PMD).

PMD höll med PRV i allt, men la för säkerhets skull till att märket ändå registreras för…just det varorna kaffe och te samt alkoholservering, en ganska begränsad ensamrätt.

Därmed har vi fått ett illustrativt exempel på att ett varumärke alltid måste bedömas utifrån för vad det är registrerat eller önskas registreras. Slutsatserna kan som i detta fall bli helt åtskilda beroende på vilka varor och tjänster som berörs.

Not: den särskilda loggoutformningen räckte inte alls för att motverka det beskrivande i orden.Warning: min(): Array must contain at least one element in /shared/www/webnews.textalk.com/20200311142944-903d173/www/se/include/print_article_content.php on line 297
Bookmark and Share