Påsklämman som 3D-varumärke…det gick inte


Christer Löfgren 2018-10-04

Bilder i ansökan som 3D-varumärke.
Bilder i ansökan som 3D-varumärke.

PMD – Designskyddet för påsklämman som finns i de flesta hem upphörde efter 25 år. Då blev målet en registrering som 3D-varumärke, men det gick inte alls. DaloLindén får kanske räkna med kopior?

I Småland formgavs en av vår tids stora succéer, påsklämman. Den lanserades 1990 och åren 1996-2016 såldes 3,5 miljarder klämmor av Värnamobaserade Lindén International (nu DaloLindén) trots blygsam marknadsföring av dem själva. Klämmorna har sålts under varumärket TWIXIT och är de enda påsklämmorna du kan köpa hos bl.a. IKEA; ICA, COOP, Willys, Hemköp, Clas Ohlson och Biltema. DaloLindén hävdar att marknadsandelen är runt 90 procent.

Nu hävdar att DaloLindèn att påsklämman har förvärvat särskiljningsförmåga i sig, alltså att själva utformningen uppfattas som ett varumärke av omsättningskretsen, vilket är i princip alla.

I Patent- och registreringsverket (PRV), som även bedömde ursprunglig särskiljningsförmåga – alltså om påsklämman skiljer sig i betydande mån från vad som var gängse för produkterna – sa nej till registrering. Utformningen skiljer sig inte i betydande mån och bevisning för att utformningen har kommit att uppfattas som ett varumärke i sig efter användning räckte inte alls.  PRV ansåg bl.a. att viss bevisning gällde TWIXIT-märket.

DaloLindén överklagade till Patent- och marknadsdomstolen (PMD) där det endast var frågan om användningen hade medfört att påsklämmans utformning har kommit att uppfattas som ett varumärke i sig.

PMD höll med PRV om att viss bevisning gällde även TWIXIT-märket vilket inte gav besked gällande utformningen. En mycket vanlig brist när man vill bevisa hur utformningen i sig uppfattas. De intyg som hade lämnats in räckte inte, och inte heller bevisningen i övrigt.

PMD sa också nej till registrering.

Beslutet kan överklagas.Warning: min(): Array must contain at least one element in /shared/www/webnews.textalk.com/20200311142944-903d173/www/se/include/print_article_content.php on line 297
Bookmark and Share