Svensk Forms Opinionsnämnds yttrande räckte inte för att bevisa upphovsrättsligt skydd i piratkopiemål


Christer Löfgren 2018-10-09

KÅNKEN-ryggsäcken i original.
Bild:Fjällräven
KÅNKEN-ryggsäcken i original.

PMD – En produkt som de senaste åren har fått ett extra uppsving är Fjällrävens klassiska KÅNKEN-ryggsäck. Föga förvånande dyker det då också upp piratkopior, som på den ännu mer klassiska marknaden i skånska Hörby i början av juli som arrangerats sedan 1700-talet.

När polisen gjorde sitt tillslag under marknaden en tidig morgon 2016 hittade de totalt 150 KÅNKEN-kopior från Kina fördelat på två skilda marknadsstånd som beslagtogs.

Det slutade i åtal och rättegång i Patent- och marknadsdomstolen (PMD).

Åklagaren hävdade både upphovsrätts- och varumärkesintrång. Det visade sig dock att bevisningen i form av ett yttrande av Svensk Forms Opinionsnämnds att KÅNKEN-ryggsäckarna uppfyller krav för upphovsrättsligt brukskonstskydd inte räckte som bevisning.

Däremot var registreringsbevisen om varumärkesrätt tydliga och Ljungby-paret bakom det ena ståndet och Ljungby-kvinna bakom det andra ståndet fälldes.


En av tre EU-registreringar som piratkopiorna innebar intrång i, just denna en 3d-registrering.
En av tre EU-registreringar som piratkopiorna innebar intrång i, just denna en 3d-registrering.

Det blev ganska höga dagsböter 100 stycken, om än inte så stor totalsumma eftersom det var 50 kronor per dag, alltså 5.000 kronor per person. Paret dömdes dessutom att betala 15.000 kronor i skadestånd till Fjällräven. Självklart skall kopiorna förstöras.

Mer om bevisläget för upphovsrätten och Fjällrävens argument i skadeståndsdelen kommer i kommande nummer av BrandNews.


Warning: min(): Array must contain at least one element in /shared/www/webnews.textalk.com/20180914143844-b55b8a2/www/se/include/print_article_content.php on line 297
Bookmark and Share