Miljonbelopp i skadestånd för att ladda hem och sprida GARMIN-kartor


Christer Löfgren 2018-10-17

Han manipulerade Garmins nedladdningstjänster.
Han manipulerade Garmins nedladdningstjänster.

PMD – I vår nätbaserade värld behöver kopiering förstås inte bara handla om fysiska produkter. En trollhättebo manipulerade till sig digitala gps-baserade kartor från Garmin utan att betala för sig. Det hela ledde till åtal, som ännu ej lett till dom. Skadeståndsdelen har nu lyfts ur brottmålet och en förlikning kunde stadfästas av Patent- och marknadsdomstolen (PMD). Trollhättebon skall nu betala 1,4 miljoner kronor till Garmin i skadestånd.

En person i Trollhättan manipulerade på tre skilda sätt till sig 2 706 digitala gps-baserade kartor från Garmin utan att betala för sig. Han hann sprida 200 av dessa vidare på en webbsida.

Det hela ledde till åtal våren 2017, som ännu ej lett till dom.

Trollhättebon har dock medgett både upphovsrättsintrång och grovt bedrägeri och nu i oktober kom han och Garmin överens i skadeståndsdelen i ett rekordkort tvistemål.

Skadeståndsdelen lyftes nämligen ur brottmålet; den 9:e oktober kom Garmins stämningsansökan in till Patent- och marknadsdomstolen (PMD) och dagen efter kom domen.

Garmin som från början yrkade på över 10 miljoner kronor i skadestånd och i brottmålet hade fått till kvarstad på trollhättebons tillgångar motsvarande fem miljoner kronor.

Förlikningen som PMD nu stadsfäste innebar att trollhättebon får betala 1,4 miljoner kronor i skadestånd. Hur det går i själva brottmålet åter står att se.

Läs mer i kommande nummer av BrandNews.Warning: min(): Array must contain at least one element in /shared/www/webnews.textalk.com/20200311142944-903d173/www/se/include/print_article_content.php on line 297
Bookmark and Share