Crémant en skyddad beteckning, om än ej geografisk


Christer Löfgren 2018-11-09

En av många Crémant-varianter.
En av många Crémant-varianter.

PRV – Franska INAO har agerat inför svenska myndigheter/domstolar ett antal gånger, men då för att agera mot felaktig användning av den skyddade ursprungsbeteckningen Champagne. Denna gång gäller det också en skyddad beteckning, men inte en geografisk sådan: Crémant. Det är Brunnby Vingård & Bryggeri som har fått INAO efter sig i detta mycket ovanliga fall.

Brunnby Vingård & Bryggeri registrerade varumärket CRÉMANT KULLA för mousserande vita viner.

Effekten blev att man blev jagade av Institut National de l’Origine et de la Qualité (INAO), en fransk myndighetsorganisation som är aktiv i skyddet av franska skyddade beteckningar, främst geografiska ursprungsbeteckningar. Ett antal gånger har vi sett INAO agera inför svenska myndigheter och domstolar, men då för att stoppa dumheter med deras främsta ursprungsbeteckning: Champagne.Den här gången var extra intressant eftersom det inte gäller en skyddad geografisk ursprungsbeteckning utan en skyddad kvalitetsbeteckning: Crémant.

I en framtid skulle mycket väl en svensk vinproducent kunna använda beteckningen eftersom det inte finns något krav på visst geografiskt ursprung. Men förutom diverse tekniska produktionskrav är ett av grundkraven för att använda Crémant att man gör det tillsammans med en skyddad ursprungs-/geografisk beteckning. Idag finns det ingen sådan svensk beteckning för vin.

Det blev ett yvigt fäktande av INAO och Brunnby inför Patent och registreringsverket (PRV).

PRV kunde dock bara kort och enkelt konstatera att KULLA inte är en skyddad ursprungs-/geografisk beteckning och därmed uppfylls inte grundkravet för att få använda Crémant i varumärket CRÉMANT KULLA och registreringen hävdes.

Beslutet kan överklagas.

Läs mer om detta mycket ovanliga fall i kommande nummer av BrandNews.


Warning: min(): Array must contain at least one element in /shared/www/webnews.textalk.com/20200311142944-903d173/www/se/include/print_article_content.php on line 297
Bookmark and Share