Ernst Billgren stämmer tidigare samarbetspartner för kopior


Christer Löfgren 2018-12-18

Originalet till vänster, replikan till höger.
Originalet till vänster, replikan till höger.

PMD – Konungens Budbärare, en saltkvarn av Ernst Billgren, kan gå att få tag på genom de stora auktionshusen. Vid det senaste tillfället som BrandNews hittat blev slutpriset 4.000 kronor. Nu har det visat sig att företaget som producerade de 300 numrerade exemplaren, W Sweden, även har tillverkat ”replika”-kvarnar. Detta fick Billgren och paret Billgrens företag att stämma W Sweden, och dess ägare personligen, för övertramp av tre lagar: upphovsrättslagen, marknadsföringslagen samt lagen om namn och bild i reklam.

Ernst Billgrens plan när han hade skapat Konungens Budbärare var att den skulle produceras i blott 300 numrerade exemplar. W Sweden fick uppdraget att tillverka och sälja de 300 kvarnarna.

Enligt Billgrens stämningsansökan till Patent- och marknadsdomstolen (PMD) finns 2000 kända replika-kvarnar tillverkade av W Sweden. Det är förvanskade efterbildningar som säljs till ett mycket lägre pris än originalen och är av sämre kvalitet, och säljs just som replika.

Billgren hävdar ett upphovsrättsligt brukskonstskydd för kvarnen och upphovsrättsligt skydd för konstverket som används på förpackningen. Därmed begår W Sweden och ägaren upphovsrättsintrång.


Replikan med en likadan förpackning med Billgrens konstverk som originalet.
Replikan med en likadan förpackning med Billgrens konstverk som originalet.

Eftersom Billgrens mycket välkända namn används i marknadsföringen av replikorna begår W Sweden och ägaren renommésnyltning enligt marknadsföringslagen. Detta innebär även ett brott mot lagen om namn och bild i reklam, enligt stämningsansökan.

Förutom förbud mot replikorna yrkar företaget Billgren & Billgren, som är rättighetshavare, på 800.000 kronor i skadestånd och fastställande av att de har rätt till ersättning även för ytterligare skada. Billgren yrkar personligen på 200.000 i skadestånd.


Warning: min(): Array must contain at least one element in /shared/www/webnews.textalk.com/20200311142944-903d173/www/se/include/print_article_content.php on line 297
Bookmark and Share