RAIDEN och ond tro i längdskidspåren


Christer Löfgren 2018-12-20


PMD – När nu allt större delar av landet täcks av snö passade Patent- och marknadsdomstolen (PMD) på att avgöra ett varumärkesärende om ett skidloppsnamn: RAIDEN. En släkting till en av dem som jobbade med loppet Raid Norvegia Svezia när det arrangerades på 1970-80-talen registrerade RAIDEN för idrottsaktiviteter. Det fick skidklubbarna i Idre och Särna samt stiftelsen Idre Fjäll och företaget SkiproAm att invända, och de med framgång. Registreringen gjordes i ond tro och hävdes.

Under 2015 började det planeras för att återuppta skidloppet Raiden, som arrangerades under 1970- och 80-talen senast 1989. Långloppsstallet SkiproAm satte gång tillsammans med Idre Sportklubb, Särna Skidklubb och stiftelsen Idre Fjäll. Det uppmärksammades i lokalpressen i Dalarna och man registrerade domännamn.

I slutet av 2016 ansökte en släkting till en av dem som var med och arrangerade loppen för 30-40 år sedan om svensk varumärkesregistrering för ordmärket RAIDEN för idrottsaktiviteter. Han hävdar att han har ärvt rätten till logotypen för loppet och därmed har rätt att registrera ordet, vilket skedde för två år och en dag sedan när det skrivs.

De fyra bakom nysatsningen invände och hävdar att släktningen har registrerat RAIDEN i ond tro och att det skall hävas.

Patent- och registreringsverket (PRV) gav de fyra rätt, märket var registrerat i ond tro och det hävdes.

Släktingen överklagade.

Patent- och marknadsdomstolen (PMD) la ut texten kring kriterier, praxis och bedömningar om ond tro, vilket är en vanligare grund i hävningsärenden än man kan tro. När allt var klart blev PMD:s slutsats densamma som PRV:s, registreringen skall hävas.

Beslutet kan överklagas.

Notera att fallet illustrerar att man kan gå fel om man agerar i varumärkesärenden utan de som är vana. De fyra saknade nämligen, helt i onödan konstaterade PMD, mycket bevisning som inte skulle ha varit svårt att lämna in. Turligt nog för de fyra räckte den begränsade bevisning som ändå lämnades in.

Läs hela beslutet i kommande nummer av BrandNews.Warning: min(): Array must contain at least one element in /shared/www/webnews.textalk.com/20200311142944-903d173/www/se/include/print_article_content.php on line 297
Bookmark and Share