Ännu en domstolsseger för RED BULL


Christer Löfgren 2019-01-15


PMD – Ganska få företag har varit fler gånger i domstol pga snyltningar, alltså inte kopior, än energidrycksjätten Red Bull. Den här gången stämde de K-Nutrition utanför Norrköping för både varumärkesintrång och marknadsrättslig snyltning, och fick delvis rätt i Patent- och marknadsdomstolen (PMD).

K-Nutrition sålde burkar med energidryckspulver som är avsett att blandas ut med vatten till en dryck med bl.a. koffein och aminosyror. Burkarna var märkta Key Nutrition BVCAA och ENRGY DRINK, men även med figurer i form av röda tjurar med vingar mot en blågrå bakgrund.

Det reagerade Red Bull över och vill få stopp på. Det hamnade i Patent- och marknadsdomstolen (PMD) med yrkande om bl.a. förbud, 50.000 kronor i skadestånd och att K-Nutrition skall få betala för annonser om domen i en rikstäckande tidning.

Red Bull tar stöd i diverse varumärkesregistreringar med sin tjurlogga, den grå-blå burketiketten och sloganerna GER DIG VINGAR och GIVES YOU WINGS.


Tre av de registreringar som Red Bull tog stöd i.
Tre av de registreringar som Red Bull tog stöd i.

Som tur är för deras del pekar de även på det vidgade skyddet för mer kända märken, och att K-Nutritions burk innebär snyltning.

Därutöver hävdar Red Bull att K-Nutritions burkar innebar marknadsrättslig renommésnyltning.

PMD sa nej till varumärkesintrång pga förväxlingsrisk med Red Bulls registreringar, men ja till att det skedde en snyltning såväl varumärkesrättslig som marknadsrättslig.

Med detta dömdes förbud ut, men PMD var kritisk till Red Bulls bevisning i skadeståndsdelen så istället för 50.000 kronor dömdes 5.000 kronor ut. Av samma skäl plus att intrånget var begränsat blev det inga annonspengar för att sprida domen.

Domen kan överklagas.

BrandNews noterar förstås det föredömliga sätt på vilket PMD resonerar när det gäller det vidgade skyddet!

Mer om domen och PMD:s resonemang kommer i kommande nummer av BrandNews.

Andra exempel
vs TIGER KING
vs RED BAT och UR ABSO BULL
vs BULLDOG


Warning: min(): Array must contain at least one element in /shared/www/webnews.textalk.com/20200311142944-903d173/www/se/include/print_article_content.php on line 297
Bookmark and Share