PURE OATIE-logga är förväxlingsbar med OATLY


Christer Löfgren 2019-02-22

En fd varumärkesregistrering.
En fd varumärkesregistrering.

PMÖD – Det blev ett nej när Vidasla överklagade till Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD). Därmed vann Oatly ärendet och Vidasals varumärkesregistrering för PURE OATIE-loggan hävs.

Vidasal fick igenom en registrering av sin PURE OATIE-logga som varumärke för diverse kakor, inklusive havrekakor.

Föga förvånande gillades det inte av Oatly, som inte tvekar att ta fighten när det behövs, som invände. De pekade på en lång rad registreringar med OATLY, som inte bara gäller dryck utan även andra livsmedel inklusive bröd, och hävdade att PURE OATIE var förväxlingsbart med deras OATLY-märke. De hävdade även ett vidgat skydd mot snyltning och skada.

Patent- och registreringsverket (PRV) höll med Oatly, och hävde PURE OATIE-märket, det fanns förväxlingsrisk. PURE-delen av märket hade bara en beskrivande funktion och med både varuslagslikhet och märkeslikhet fanns förväxlingsrisk. PRV gick alltså inte vidare och tittade på det vidgade skyddet, även om den omfattande användningen av OATLY innebar en starkare känneteckenskraft som påverkade för OATLY-märket i förväxlingsbedömningen.

Vidasal överklagade till Patent- och marknadsdomstolen (PMD), och menade att PRV hade gett Oatly ensamrätt till det beskrivande OAT.

PMD konstaterade dock bara kort att man höll med PRV, och märket skulle hävas.

Vidasal gav sig inte utan överklagade till Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD).

PMÖD var i princip lika kortfattad som PMD, PMÖD höll med PMD.

Eftersom beslutet inte kan överklagas är PURE OATIE-märket historia.Warning: min(): Array must contain at least one element in /shared/www/webnews.textalk.com/20200131093611-ae42ff6/www/se/include/print_article_content.php on line 297
Bookmark and Share