Apoteksgruppen vann MELATONIN-tvisten


Christer Löfgren 2019-03-04

Försäljningen av dessa kan fortsätta som vanligt.
Försäljningen av dessa kan fortsätta som vanligt.

PMD – Rikslicens och lagerberedningar är omdiskuterat i läkemedelsförsäljning, men när Ebb Medical ville få stopp på Apoteksgruppens försäljning av MELATONIN AGB och få ett massivt skadestånd om närmare 192 miljoner kronor kom man ingen vart, och fick istället betala Apoteksgruppens rättegångskostnader om närmare 5,8 miljoner kronor.

Patent- och marknadsdomstolen (PMD) fick in ett mål som krävde en hel del resonemang kring tillämplig lag, EU-praxis och vad som händer om läkemedelslagens regler om marknadsföring av läkemedel inte går i samklang med det aktuella EU-direktivet.

Målet gäller även stora pengar med Ebb Medicals yrkande om knappt 192 miljoner kronor i skadestånd samt förbud mot försäljning av ett alltmer populärt läkemedel mot sömnproblem; MELATONIN AGB.

Förenklat anser Ebb att Apoteksgruppens försäljning av MELATONIN AGB är olaglig eftersom de svenska reglerna kring rikslicens och lagerberedningar inte är i enlighet med EU-rätten.

PMD kom bl.a. fram till att inga av de försäljningsåtgärder som Apoteksgruppen vidtagit var att anse som marknadsföring enligt Läkemedelslagen och EU-direktivet.

Apoteksgruppen friades på alla punkter och PMD dömde istället Ebb att betala hela Apoteksgruppens rättegångskostnad om knappt 5,8 miljoner kronor.

Domen kan överklagas.

Läs mycket mer om parternas argument och de överväganden PMD fick göra i kommande nummer av BrandNews.Warning: min(): Array must contain at least one element in /shared/www/webnews.textalk.com/20200311142944-903d173/www/se/include/print_article_content.php on line 297
Bookmark and Share