GAMVIK kan i framtiden bli något mer


Christer Löfgren 2019-03-22


PMD – Ett till synes enkelt registreringsärende var egentligen högst speciellt, sannolikt det första i sitt slag. GAMVIK är inte bara en ort allra högst upp i norra Norge. Det är också en väsentlig fiskeplats med hållbart fiske, och även om den är mer eller mindre okänd här i landet, är det rimligt att vi här i landet i framtiden kommer att koppla Gamvik till hållbart fiske som sådant. Därför sa Patent- och marknadsdomstolen (PMD) nej till ensamrätt till namnet Gamvik, och Norwegian Fish Company fick sin variant registrerad.

Norwegian Fish Company ansökte om varumärkesregistrering av sin GAMVIK Norway-logga för fisk.

Patent- och registreringsverket (PRV) sa nej, loggan var förväxlingsbar med den tidigare varumärkesregistreringen för GAMVIK SEAFOOD-loggan. GAMVIK-delarna var ju identiska.

Norwegian Fish överklagade till Patent- och marknadsdomstolen (PMD) och resonerade kring att ingen kan ha ensamrätt till namnet Gamvik i sig, och bortser man från det ordet finns ingen förväxlingsrisk. De öste dessutom på med mer bevisning.

PRV tog strid och argumenterade för att deras beslut om förväxlingsrisk skulle upprätthållas.

PMD höll med Norwegian Fish. Ingen kan ha ensamrätt till GAMVIK för fisk. Därför är det övriga detaljer i de två märkena som skall jämföras, och då fanns förstås ingen förväxlingsrisk.

Mer om detta ovanliga fall och de avgörande argumenten samt bevisning tas upp i kommande nummer av BrandNews.Warning: min(): Array must contain at least one element in /shared/www/webnews.textalk.com/20180914143844-b55b8a2/www/se/include/print_article_content.php on line 297
Bookmark and Share