Oenig PMD anser att ebox innebär intrång i eboks


Christer Löfgren 2019-04-11


PMD – Dansk e-Boks tog stöd i varumärkesregistreringar för sin eBoks-logga när de ville ha stopp för TellusTalks varumärke ”ebox”. En markant oenig Patent- och marknadsdomstolen (PMD) fällde för intrång.

e-Boks i Köpenhamn har registrerat sin eBoks-logga som varumärke för diverse mjukvaror och elektroniska tjänster.

TellusTalk använder ebox i lite olika varianter för en tjänst för elektronisk signering.

e-Boks vände sig till Patent- och marknadsdomstolen (PMD) för att få stopp på TellusTalks användning av ebox för elektronisk signering, eftersom det innebar varumärkesintrång.

TellusTalk hävdade bl.a. att de hade äldre rätt till sitt varumärke än e-Boks till sitt, men det avfärdade PMD med att det handlar om giltigheten av e-Boks registreringar, vilket dock inte hade ifrågasatts av TellusTalk.

I fråga om förväxlingsrisk var PMD enig om att de fanns tjänsteslagslikhet. När det gällde märkeslikhet sa två domare att det fanns viss likhet, viket ledde fram till att Tellustalk fälldes för intrång.

En domare ville fria från intrång pga att det inte fanns någon märkeslikhet på det sätt den bedöms enligt varumärkesrätten.

Domen är överklagad.

Läs mer om resonemangen kring märkeslikhet m.m. i kommande nummer av BrandNews.Warning: min(): Array must contain at least one element in /shared/www/webnews.textalk.com/20200131093611-ae42ff6/www/se/include/print_article_content.php on line 297
Bookmark and Share