Rekordartat, både anmälningarna och störningsavgiften


Christer Löfgren 2019-04-23


PMD – Konsumentombudsmannen (KO) kunde peka på ett rekordantal i antal anmälningar och, om än inte alls bara därför, Patent- och marknadsdomstolen (PMD) dömde ut en rekordartad marknadsstörningsavgift (en slags böter) mot företaget Garanti för bilar i Skandinavien (fd. Fordonsgaranti).


Konsumentombudsmannen (KO) pekade på att Garanti för bilar i Skandinavien (fd. Fordonsgaranti) hade köpt loss över en miljon adresser ur bilregistret och under 1,5 år skickade 1,3 miljoner direktadresserade reklamskick för sin garantitjänst.

KO hade när de stämde företaget och dess ägare vid Patent- och marknadsdomstolen (PMD) fått in 865 anmälningar från missnöjda konsumenter, dessutom hade polisen fått in 48 bedrägerianmälningar mot företaget.

KO menade att reklamen för från Garanti var vilseledande och fick konsumenterna att tro att företaget samarbete med bilproducenterna/återförsäljarna samt var avsedd att skrämma bilägare att de tog en stor risk att få betala alla skador som kan uppkomma när fabriksgarantin upphörde.

Garanti pekade på att det endast är 0,7 promille av dem som fick utskicken som har anmält dem. De menar också att de har anpassat sina utskick efter synpunkter från KO. De anser sig också motarbetade av hela branschen där den ledande garantiförsäljaren för begagnade bilar, MRF, bara vill få bort konkurrensen. De, och tidningen Expressen, har haft länkar till Konsumentverkets anmälningstjänst och uppmanat bilägare att anmäla Garanti.

PMD höll med KO och fällde Garanti och dess ägare för vilseledande marknadsföring samt för övertramp mot den sk Svarta listan med risk-påståendena.

Det blev förbud för både företaget och ägaren. Företaget drabbades även av en rekordhög marknadsstörningsavgift, hela 8,8 procent av föregående årsomsättning. Taket för avgiften är 10 procent. I kronor blev avgiften 1,5 miljoner.

Domen kan överklagas.

Läs mer om fallet och bl.a. hur PMD kom fram till den mycket höga störningsavgiften i kommande nummer av BrandNews.

Fler exempel på störningsavgift:
Nytel
Keycode


Warning: min(): Array must contain at least one element in /shared/www/webnews.textalk.com/20200131093611-ae42ff6/www/se/include/print_article_content.php on line 297
Bookmark and Share