Tullverket stoppade 800 kg SKF-kopior


Christer Löfgren 2019-04-24


TV – Under påskveckan lämnade Tullverket 800 kg piratkopior från Kina av SKF kullager för förstöring. En smidig lösning att få bort kopior från marknaden, men det krävs ett ok.

När det gäller jakten på kopior fyller Tullverkets gränskontroll mot icke-EU-länder en viktig funktion. Något som underlättar deras arbete är när rättighetshavare har skickat in sk ingripandeansökan, då är det lättare för Tullverket att leta. Man kan förstås även tipsa Tullverket om man vet att något är på väg.

Exakt varför Tullverket hittade de 35 kartonger med sammanlagt 800 kg kullager framgår inte, men det gjorde dem. Lagren var på väg till ett företag här i landet som tillverkar maskiner. Företaget tog inte strid för sina kullager, utan efter att SKF hade tittat på dem och konstaterat att det var kopior märkta SKF begärde de att lagren skulle förstöras, och importören sa ja till förstöring.

Det här är förstås den mest kostnadseffektiva lösningen för alla inblandade. Alternativet hade ju varit att SKF hade fått stämma importören vid Patent- och marknadsdomstolen (PMD) för varumärkesintrång.

De blivande köparna av maskinerna kan dra en lättnadens suck, de får nu förhoppningsvis maskiner med riktiga lager.

Suzan Kalinagil, sakkunnig inom immaterialrätt på Tullverket, säger:
”Ibland vet inte mottagaren själv om att den fått förfalskade varor, vilket visar hur viktigt det är att man är vaksam på vad det är man beställer. Exempelvis bör man alltid kolla upp leverantören och undersöka om den är en auktoriserad återförsäljare. En annan fråga man bör ställa sig är om priset är rimligt i förhållande till vad varan brukar kosta.”,

Tullverket noterade att de och deras motsvarigheter i andra EU-länder under 2017 gjorde runt 60.000 ingripanden mot över 30 miljoner förfalskade varor. De vanligaste produktkategorierna är livsmedel, leksaker, cigaretter och kläder.

För Sverige finns färskare uppgifter. Tullverket gjorde 269 ingripanden och stoppade 19.500 misstänkta piratkopior under 2018.

Läs här (och mycket mer i bl.a. BrandNews 6/17) om hur SKF stoppade en omfattande kopiehärva.Warning: min(): Array must contain at least one element in /shared/www/webnews.textalk.com/20200311142944-903d173/www/se/include/print_article_content.php on line 297
Bookmark and Share