Villkorlig dom och dagsböter för DANDELION-kopior


Christer Löfgren 2019-05-03

Originalet till vänster och kopian till höger.
Originalet till vänster och kopian till höger.

PMD – Den kända arkitektbyrån Claesson Koivisto Rune skapade den uppmärksammade cementplatta DANDELION. Nu har IP-åklagarna och licenstagaren Ovin fått Tiles R Us och två personer kopplade till företaget fällda för upphovsrättsintrång i ett brottmål. Sanktionslistan blev lång: villkorlig dom, dagsböter, skadestånd, förverkande av både 20 ton kopior och vinst från redan sålda samt förstås förbud mot en fortsättning.

År 2010 fick arkitektbyrån Claesson Koivisto Rune i uppdrag av Ovin Consulting att skapa ett mönster till sexkantiga sk Marrakech-cementplattor. Resultatet, DANDELION-plattorna i skilda färger blev mycket uppmärksammade och prisbelönta. De dyra plattorna säljs fortfarande. Ovin är licenstagare till formgivningen och ska enligt avtalet agera mot kopior.


Sammanfogade original-plattor.
Sammanfogade original-plattor.

När webbhandeln Tiles R Us började sälja plattorna ZAGORA under 2015 reagerade Ovin och skickade varningsbrev. Tiles R Us hävdade att det var ett gammalt mönster och inte alls skyddat, och att de därför inte begick intrång.

Under 2017 polisanmälde Ovin Tiles R Us för kopiorna.

När nu Patent- och marknadsdomstolen (PMD) har haft uppe målet med bl.a. flera vittnen blev slutresultatet att Tiles R Us och de två personerna fälldes för intrång i det upphovsrättsliga skyddet för brukskonst.

De två personerna dömdes till villkorlig dom och 8.000 kronor var i dagsböter, samt är ansvariga jämsides med företaget för skadestånd på över 130.000 kronor, förverkande av vinst om 200.000 kronor samt Ovins rättegångskostnader om drygt 100.000 kronor.

Tiles R Us blir också av med ca 20 ton kopior som polisen hittade i deras lager samt skall betala 100.000 kronor i företagsbot.

Alla tre har nu förbud hängandes över sig samt skall bekosta spridning av domen.

Domen kan överklagas.

Läs mycket mer om bl.a. när PMD resonerade sig fram till att plattorna uppfyllde verkshöjdskravet, ett resonemang med i delar ovanligt inslag.


Warning: min(): Array must contain at least one element in /shared/www/webnews.textalk.com/20200311142944-903d173/www/se/include/print_article_content.php on line 297
Bookmark and Share