En kunglig krona i varumärket – då blir det nej


Christer Löfgren 2019-05-15


PRV – Ett säkert sätt att få nej på en varumärkesansökan är att ta med en bygelkrona i märket. Bygelkronor är i princip alltid alltför lika vårt skyddade statsemblem ”kunglig kronan”. De dyker upp alltmer sällan i varumärkena, men nu var det dags igen och det i ett varumärke för strumpor. Därför blir det ingen registrering av Bombas logga.

Den är inte stor och iögonenfallande, men det är de facto en bygelkrona som stoltserar på toppen av BOMBAS-loggan.


Så här ser loggan ut i varumärkesansökan.
Så här ser loggan ut i varumärkesansökan.

New York-baserade Bombas har hittat en egen nisch med strumpor och vill nu registrera sin logga som varumärke i tio europeiska länder samt Japan, Mexiko och Nya Zeeland genom en internationell ansökan.

Sverige är ett av de tio, men här blev det stopp. Patent- och registreringsverket (PRV) pekade på reglerna om skyddade statsemblem m.m. och på att kronan i BOMBAS-loggan var lätt förväxlingsbar med den kungliga kronor som är ett sådant skyddat statsemblem.

Därmed blev det nej till registrering.

Not: PRV informerade som brukligt om att en krona kräver tillstånd för registrering, vilket söks hos just PRV. Någon sådan ansökan kom dock inte in.

Å andra sidan lär den inte ha godkänts, blir BrandNews reaktion på det. 

Not: BOMBAS-märket fick även nej pga förväxlingsrisk med två tidigare registreringar för BOMBA för kläder.

Se några av flera tidigare exempel
Philip Morris och Harboe

Nej i Sverige ja i EU

Tre kronor leder också till nej


Warning: min(): Array must contain at least one element in /shared/www/webnews.textalk.com/20200311142944-903d173/www/se/include/print_article_content.php on line 297
Bookmark and Share