Ensamrätt till en ljusblå färgnyans


Christer Löfgren 2019-05-15


PVS – Det danska patentverket informerar idag om att man för andra gången genom tiderna har sagt ja till varumärkesregistrering av en enskild färgnyans. Det gäller sjöfartsjätten Maersk och deras ljusblå nyans. BrandNews noterar dock ett ”men…”

I 113 år har Maersk bedrivit sjöfart och är en stor global aktör. Under alla år har man använt en ljusblå nyans för att sticka ut.Under 2017 ansökte Maersk om en dansk varumärkesansökan för färgnyansen. Det vanliga är att färgnyanser preciseras genom Pantone-skalan. Maersk variant är lite speciell, i det danska varumärkesregistret preciseras den ljusblå färgnyansen till ”Pantone Maersk Blue”.

Självklart ansågs färgnyansen inte ha en förmåga att fungera som varumärke i sig, den saknar särskiljningsförmåga. Lösningen som i alla försök att registrera enskilda färgnyanser blev att visa på att färgen har växt till ett varumärke i sig genom omfattande användning.

Maersk kunde förutom den långvariga och omfattande användningen peka på en marknadsundersökning som visade att hela 84 procent av omsättningskretsen kopplade färgnyansen till Maersk.

Detta var tillräckligt för att det danska patentverket (PVS) skulle säga ja till registrering.

Registreringen gäller för ”sjöfartstransport”.

Not: I pressmeddelandet har PVS tagit med ett par citat från personal hos dem samt hos Maersk. Det sistnämnda fick BrandNews att reagera. Där säger Maersk-representanten nämligen följande:
”Vi hører ofte historier om, at danskere føler sig hjemme, når de ser en container med Mærsks hvide stjerne på lyseblå baggrund i udlandet.

Vit stjärna med ljusblå bakgrund, var det inte färgnyansen i sig man kände igen?

Se andra färgfall:
Taxi-gult

Brottsbekämpningsgrön/gulBookmark and Share