Ännu ett GRISSLEHAMN-avgörande


Christer Löfgren 2019-08-26

En registrering som seglar vidare.
En registrering som seglar vidare.

PRV – Privatpersonen Engström, som har GRISSLEHAMN registrerat som varumärke för diverse tjänster, lyckades inte få varumärkesregistreringen av GRISSLEHAMNSDAGEN hävd tidigare i år. Nu har Patent- och registreringsverket (PRV) sagt nej även till Engströms försök att få en logga med texten GRISSLEHAMNS INTRESSEFÖRENING hävd. Varumärken med geografiska namn har ett klart begränsat skyddsomfång.

Under 2018 ansökte och fick dels Grisslehamns Sportklubb om registrering av varumärket GRISSLEHAMNSDAGEN, dels Grisslehamns Intresseförening om registrering av varumärket GRISSLEHAMNS INTRESSEFÖRENING i loggoform.

Mot båda dessa registreringar agerade privatpersonen Engström som har tre stycken registreringar som endast består av ordet GRISSLEHAMN, en av dem gäller diverse tjänster och två gäller produkter som kläder och datorprogram. Han hävdar att både är förväxlingsbara med hans GRISSLEHAMNS-registrering.

Vi har redan här på brandnews.se uppmärksammat ärendet som avgjordes först där PRV sa nej till att häva registreringen GRISSLEHAMNSDAGEN, ett beslut som bekräftades av Patent- och marknadsdomstolen (PMD).

Det första beslutet om GRISSLEHAMNS INTRESSEFÖRENING-loggan kom i fredags från PRV.

PRV konstaterade att det var i delar identiska i andra delar liknande varor och tjänster för både GRISSLEHAMN och GRISSLEHAMNS INTRESSEFÖRENING. Märkeslikheten räckte dock inte för att skapa förväxlingsrisk. PRV sa bl.a. GRISSLEHAMN i båda märkena skapar en likhet visuellt, fonetiskt och begreppsmässigt. Men…i intresseföreningens märke framstår GRISSLEHAMN endast som en geografisk ursprungsangivelse och inte ett kännetecken i sig, vilket GRISSLEHAMN gör i Engströms registrering. Därför ger de två märkena olika helhetsintryck och det finns ingen förväxlingsrisk.

Beslutet kan överklagas.

Läs även om HALLANDS CIDER.Warning: min(): Array must contain at least one element in /shared/www/webnews.textalk.com/20200311142944-903d173/www/se/include/print_article_content.php on line 297
Bookmark and Share