Men…HALLANDS CIDER hindrades av HALLANDS FLÄDER


Christer Löfgren 2019-08-26

Ett hinder för HALLANDS CIDER.
Bild:Altia
Ett hinder för HALLANDS CIDER.

PMD – Samma dag som PRV tog beslutet om GRISSLEHAMNS INTRESSEFÖRENING tog Patent- och marknadsdomstolen (PMD) ett beslut om ett annat geografiskt namn, Halland. I PMD blev det dock vinst för den äldre registreringen HALLANDS FLÄDER, och det blir ingen registrering för HALLANDS CIDER.

En privatperson i Veddige utanför Varberg ansökte om registrering av HALLANDS CIDER för olika drycker både utan och med alkohol som cider.

Patent- och registreringsverket (PRV) hittade flera registreringar för HALLANDS FLÄDER, den äldsta från 2003. PRV konstaterade att det var liknande produkter men också att det enda i HALLANDS CIDER och HALLANDS FLÄDER som har särskiljningsförmåga är HALLANDS; CIDER respektive FLÄDER är rent beskrivande för produkterna. PRV noterade att Halland inte ger några direkt kopplingar till drycker eller särskilda egenskaper hs drycker, vilket gör att det kan fungera som kännetecken för just drycker.

Eftersom då HALLANDS dominerade helhetsintrycket hos båda varumärkena fanns förväxlingsrisk, och det blev nej till registrering av HALLANDS CIDER.

Privatpersonen överklagade till Patent- och marknadsdomstolen (PMD) och trodde fortfarande att geografiska namn är helt fria att utnyttjas, samt argumenterade för att Halland var känt för sin mat- och dryckestradition.

PMD förklarade att det krävs någon mer konkret koppling mellan Halland och drycker för att Halland skall var fritt att utnyttjas för just drycker, vilket inte var bevisat. PMD förklarade tämligen utförligt hur man skall resonera innan PMD kom till samma slutsats som PRV, det blir ingen registrering av HALLANDS CIDER.

Skyddsomfånget för HALLANDS FLÄDER var alltså tillräckligt stort.

Beslutet kan överklagas, men det krävs prövningstillstånd för att få till en ny prövning i överdomstolen.

Not: Spritdrycken HALLANDS FLÄDER lanserades 1983.


Warning: min(): Array must contain at least one element in /shared/www/webnews.textalk.com/20180914143844-b55b8a2/www/se/include/print_article_content.php on line 297
Bookmark and Share