Östgötatrafikens positionsmärken till EU-domstolen


Christer Löfgren 2019-09-03

Hur bedömmer man positionsmärken som de här för tjänster?
Hur bedömmer man positionsmärken som de här för tjänster?

PMD – Tidigare i sommar. Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) fick i somras svar från EU-domstolen om vilken roll disclaimer i registreringar har vid en förväxlingsbedömning. I samma veva skickade PMÖD en ny fråga till EU-domstolen, nu om hur man skall bedöma positionsmärken för tjänster, i praktiken Östgötatrafikens ellipsdekorerade tåg och bussar. Ett område helt utan tidigare praxis.

Östgötatrafiken registrerade deras ellips-märke i olika kombinationer av rött, vitt och gult utan problem 2003.    

Svårare blev det när de ville ha samma märken registrerade applicerade på tåg och bussar som positionsmärken.

Patent- och registreringsverket kom fram till att de sökta märkena bara uppfattades som dekor på tåg och bussar och inte som varumärken, alltså saknades särskiljningsförmåga och det blev nej till registrering.

Östgötatrafiken överklagade till Patent- och marknadsdomstolen (PMD) och betonade att de gällde positionsmärken och att man inte alls sökte skydd för själva bussarna och tåget. Patent- och registreringsverket tog strid för sin ståndpunkt.

PMD konstaterade att för positionsmärken gäller kravet på att det som söks skydd för måste avvika ”betydande mån” från vad som är gängse i branschen, alltså samma krav som för 3D-varumärken. Någon sådan skillnad hade inte Östgötatrafiken bevisat, utan det som söktes uppfattas endast som en dekor bland andra för bussar och tåg, och inte som varumärken i sig.

Östgötatrafiken gav sig inte utan överklagade till Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD). Där kom man fram till att praxis var obefintlig i denna nischfråga, nämligen hur man skall se på positionsmärken när de används för tjänster och inte för produkter, och positionsmärkena sitter på föremål som används för att utföra tjänsterna?

PMÖD noterade att den praxis som ligger närmast är APPLE-butiksinredningen. Den inredningen prövades även här i landet.

Exakt vilka frågor som ställs och resonemangen tas upp i kommande nummer av BrandNews.Warning: min(): Array must contain at least one element in /shared/www/webnews.textalk.com/20200131093611-ae42ff6/www/se/include/print_article_content.php on line 297
Bookmark and Share