Alsén Design och H&M sluter fred om MORRIS


Christer Löfgren 2019-09-11

Sannolikt ett varumärkesintrång.
Sannolikt ett varumärkesintrång.

PMD – Boråsföretaget J.M. Alsén Design AB säljer kläder under märket MORRIS och MORRIS STOCKHOLM. Under 2018 vann de ett intrångsmål av MORRIZ of SWEDEN, samma år initierade de ett intrångsmål mot H&M för deras märke MORRIS & CO. Ett mål som nu har skrivits av efter en förlikning i förra veckan.

H&M har på senare år haft en förmåga att hitta samarbeten som har lett till Patent- och marknadsdomstolen (PMD). STADIUM-målet har uppmärksammats tidigare. Nu var det ett annat samarbete med brittiska inredningsföretaget William Morris, känt inte minst för sina mönster, som ledde till att man inte bara använde mönster på kläder utan även märket MORRIS & CO på H&M:s plagg.

Det reagerade Alsén Design på och stämde H&M för varumärkesintrång i november 2018.


En av flera av Alsén Designs varumärkesregistreringar, man har även endast ordet MORRIS registrerat.
En av flera av Alsén Designs varumärkesregistreringar, man har även endast ordet MORRIS registrerat.

Vi fick en preliminär bedömning av PMD i våras när Alsén Design yrkade på att få fram en rad uppgifter från H&M om bl.a. leverantörer, priser och försäljning av MORRIS & CO-plagg.

För att kunna döma ut ett informationsföreläggande krävdes att PMD ansåg att det fanns sannolika skäl för att H&M begick intrång. I ett omfattande och utförligt beslut kom PMD fram till att det fanns sannolika skäl för att H&M begick intrång och de tvingades lämna ut en lång rad uppgifter inom 28 dagar från beslutet.

H&M överklagade till Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) men fick inte prövningstillstånd.

Nu blir det ingen slutlig dom efter förlikningen vars innehåll inte är känt.

Not: En utförlig rapport om tvisten som ledde till dom 2018 finns i BrandNews 4/18.


Warning: min(): Array must contain at least one element in /shared/www/webnews.textalk.com/20200131093611-ae42ff6/www/se/include/print_article_content.php on line 297
Bookmark and Share