Pirellis cirkel ”för enkel”


Christer Löfgren 2019-10-15


PRV – Hur komplicerad måste en figur vara för att kunna registreras som varumärke? Svaret på den frågan aktualiseras inte så ofta men nu har vi fått två nya exempel från italienska Pirelli. De ville ha två skilda cirklar med infällt rött respektive gult registrerade som varumärken, men Patent- och registreringsverket (PRV) sa nej.

Pirelli Tyre i Milano lämnade in två internationella varumärkesansökningar för att få två skilda cirklar registrerade för däck. Den ena cirkeln med röda inslag, den andra med gula inslag.

Patent- och registreringsverket (PRV) pekade på att det krävs särskiljningsförmåga, alltså att det man vill registrera uppfattas som ett kännetecken i sig, för att få till en registrering.

PRV:s motivering för sitt nej i dessa fall var kortfattad:
”Figuren som består av en svart cirkel med en röd linje som är placerad i toppen och en röd linje som är placerad i botten av cirkeln får anses för enkel och allmän för att ha särskiljningsförmåga.”

I det andra beslutet var förstås röd utbytt till gul.

Besluten kan överklagas.

Internationellt blev det väldigt många nej till registrering, ett av få undantag var kanske lite förvånande Finland som ansåg att det gick bra att registrera cirklarna. Huruvida det berodde på att Finland är ett riktigt motorsportland förtäljer inte historien.


Pirelli-däcken med rött och gult i praktiken.
Bild:Pirelli
Pirelli-däcken med rött och gult i praktiken.

Not: En noterbar detalj är att PRV uppenbarligen använder standardformulär så trots att det här inte handlar om något beskrivande så är den delen av reglerna angiven i beslutet, vilket ger ett något underligt intryck.


Warning: min(): Array must contain at least one element in /shared/www/webnews.textalk.com/20200311142944-903d173/www/se/include/print_article_content.php on line 297
Bookmark and Share