Coop trampar i eko-klaveret i sociala medier


Christer Löfgren 2019-12-03

En 2017 förbjuden film sågs på Facebook i mars 2019.
En 2017 förbjuden film sågs på Facebook i mars 2019.

PMD – Det går inte att betona tillräckligt starkt, följ vitesförbud även i sociala medier! Coop gjorde det inte och nu har de dömts att betala en miljon kronor i vite av Patent- och marknadsdomstolen (PMD) för att man kunde se Ekoeffekten-filmen på flera av Coops Facebook-sidor.

Det är inte första gången vi har sett att den som har drabbats av ett förbud inte lyckas rensa upp och få bort det förbjudna överallt. Men det är centralt och domstolarna anser klokt nog att förbud skall följas och är inte pigga på att jämka viten de har dömt ut.

Den mycket omskrivna EKO-kampanjen från Coop om effekterna av besprutning av mat hade filmer som inleddes med skrämmande sekvenser på hur mat besprutas. Därefter handlar filmerna om hur en familj respektive Adamo mäter halter av bekämpningsmedel i kroppen och därefter äter ekologiskt i två veckor och sedan mäter halterna igen, vilka då har sjunkit drastiskt och i vissa fall försvunnit.

Coop lyckades inte bevisa att påståendena och de intryck som filmerna gav hade backning i vetenskapen. Därför förbjöds de av Patent- och marknadsdomstolen (PMD) i en dom som inte överklagades. Till förbudet att visa filmerna kopplades ett vite om en miljon kronor.

I juli 2017 vann domen laga kraft, men så sent som i mars och april i år hittade branschorganisationen KTF, som låg bakom stämningen. Filmen på både Coop officiella Facebook-sida som på flera Coop-butikers egna Facebook-sidor.

Coops förklaringar och försöka att få vitet jämkat bet inte alls, övertrampen hade skett och därför dömes vitet om en miljon kronor ut av PMD. Därtill fick Coop betala 200.000 kronor för KTF:s rättegångskostnader.

Slutsats lägg lite, eller snarare mycket, extra kraft på att rensa även sociala medier om du drabbas av ett förbud.

Not: Skruf lyckades inte rensa MyNewsdesk.Warning: min(): Array must contain at least one element in /shared/www/webnews.textalk.com/20200311142944-903d173/www/se/include/print_article_content.php on line 297
Bookmark and Share