Sök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv

« Föreg. Nästa »


BrandNews.se
Ansvarig utgivare:   Per Sahlqvist
Webmaster:   Anders Sahlqvist
Redaktion:   Magdalena, Christer, Anders, Per

SISTA ORDET

Från fiffigt imaginärt begrepp till kärnan i verksamheten


Björn Mogensen 2018-09-27

Första gången jag hörde om begreppet varumärke var relativt sent i livet. Det är kanske därför jag minns det. Det var på universitetet då en kompis talade om att han skulle specialisera sig på varumärkesrätt. Sedan kom jag att höra det allt oftare. Faktum är att jag tror att frekvensen ökat för varje år sedan jag först hörde det.

Jag minns också att det var lite spännande och nytt att alla en produkts egenskaper laddades in i en symbol. Det var lätt att tänka sig innehållet i Mercedes respektive Fiats varumärken. Bilmärken och deras image kan de flesta relatera till.

Sedan ett tiotal år tillbaka har det personliga varumärket blivit ett allt viktigare fenomen. Även den här utvecklingen är spännande. Och det är kanske enklare att se kända personer som abstrakta företeelser vars yttre bild ska byggas och upprätthållas. Rent teoretiskt kan ditt eget varumärkes innehåll vara ett annat än det du själv står för. På sikt fungerar det inte så bra att produkten är något annat än den bild som förmedlas. Främst för att den starkaste och mest trovärdiga förmedlaren av bilden är produkten, eller om ni så vill, personen själv.

Men inget varumärke är hugget i sten. Bilden förändras. VOLVO på sjuttiotalet stod för säkerhet och åter säkerhet. Under de senaste tjugo åren har bilden av VOLVO blivit betydligt mer sportig utan att säkerhetsimagen minskats särskilt mycket av detta. Ett ganska tråkigt bilmärke med dålig lönsamhet och tvåtaktarmotor hette DKW fram till mitten på sextiotalet. Efter namnbytet till AUDI blev resan till sportig direktörsvagn ett triumftåg. Det blev enklare att byta namn/varumärke och på så sätt tydligt markera förändringen.

De politiska partierna är kanske det mest tydliga exemplet. Faktorer som radikaliseringen efter 1968, murens fall 1989 och flyktingkrisen på senare år har kraftigt påverkat innehållet i de politiska varumärkena. Nästan alla svenska riksdagspartier har bytt namn någon gång sedan femtiotalet, ibland flera gånger.

I efterdyningarna av #metoo har många kända personer fått se sina varumärken haverera. I en del fall har det talats om namnbyten i andra fall blir det nog långa vandringar i kylan innan de släpps in i värmen igen.

Varumärket fyller en viktig funktion inte bara som ett mått på förtroende utan också värde i en värld där bolag i allt mindre utsträckning går att bedöma utifrån tillgångar som fabriker, mark, fordonsflotta eller skogar. Då är varumärket ett bra sammanfattande begrepp.

Blickar vi framåt så finns ytterligare skäl för att varumärkets betydelse fortsätter att växa. Inte minst den ökande e-handeln gör behovet av att positionera och utveckla varumärket än större. Har du inte känt och klämt på prylarna eller för den delen träffat personen så bygger du ditt förtroende på den varumärkesimage du tagit in. Du tenderar att välja det som du har förtroende för även om det kostar på.

Det blir allt viktigare att arbeta med att bibehålla förtroendet för varumärket. Väldigt mycket pengar och energi läggs på att hålla dem levande och låta det spegla positionen på marknaden. Ändå går det ganska snabbt att rasera dem. Med dagens teknik går det fortare än någonsin. Därför arbetas det med olika försvar av varumärket baserat på de möjliga yttre hoten och hur de ska hanteras. Det är inte alltid det enklaste då dagens tillverkare och butikskedjor inte riktigt har full kontroll över hur produktens resa till kunden. Hur den tillverkas, transporteras, hanteras och vilka effekter de har på människor och miljö på vägen till kunden.

De personliga varumärkena kanske går en annorlunda framtid till mötes i och med möjligheter till närmare interaktion mellan person och publik.

Begreppet ”varumärkets” utveckling till någon sorts kärna av vad produkt, företag eller person står för har varit spegelbild av hur vårt samhälle förändrats. Det finns ingen anledning att tro att det begreppet blir överflödigt eller ointressant. Snarare kommer begreppet att utvecklas och delas upp i delbegrepp som ytterligare förfinar begreppet.

I många större företag är den starkast uttalade strategin att utveckla och bygga på varumärket. Det är illusionen varumärke som bara finns i våra medvetanden och som välståndet och framtiden bygger på. Det är liksom kärnan i verksamheten, det som ska bestå oavsett vad som händer.

Inte så dumt egentligen. Ville man vara mer konkret skulle kanske ordet ”förtroende” användas i stället. Men varumärke låter ju så affärsmässigt.

Varumärkets fortsatta resa är lite oklar. Men vi kan säkert räkna med att tänkandet i varumärkestermer oavsett om det gäller en produkt, ett företag, en myndighet, ett land eller en person kommer att fortsätta att växa sig starkt. Det är ett så konkret sätt att betrakta dessa abstrakta värden.

En helt annan fråga är om vi kommer att börja se e-handelsportaler där varumärkesförtroendet ligger hos portalen, inte produkten?

Varumärkets fortsatta resa blir spännande att följa.

 


Björn Mogensen, PR-konsult.
Björn Mogensen, PR-konsult.


Bookmark and Share

Tipsa en vän     Skriv utblog comments powered by Disqus
SISTA ORDET

Från fiffigt imaginärt begrepp till kärnan i verksamheten


Första gången jag hörde om begreppet varumärke var relativt sent i livet. Det...

Läs mer
KRÖNIKA

Att radera ett varumärke på 30 sekunder

Björn Mogensen

Väldigt få har någon större koll på hur de pensionsfonder man har...

Läs mer


SISTA ORDET

Satisfaction värd ett par tusen?

Krönikan publicerades först i BrandNews Tryckta upplaga nr 5/2016

Läs mer


SISTA ORDET

H&M bygger vidare

Krönikan publicerades först i BrandNews tryckta upplaga nr 4/2016

Läs mer


SISTA ORDET

Fanbase hjälper och stjälper

Krönikan publicerades först i BrandNews tryckta upplaga nr 3/2016...

Läs mer


SISTA ORDET

Vilken STANK!

Krönikan publicerades först i BrandNews tryckta upplaga nr 2/2016

Läs mer
KRÖNIKA

Är politik varumärkesstrategi?

Krönikan publicerades först i BrandNews tryckta upplaga nr 1/2016.

Läs mer


KRÖNIKA

Tomten vill ha fiber


Det är inte lätt att vara tomte, det ska nissarna veta. Eller det vet...

Läs mer
KRÖNIKA

Om en leksak, hårvatten och en udda finansvalp


När man har arbetat som varumärkeskonsult i drygt 40 år är...

Läs mer
KRÖNIKA

Våra associationer är kanske inte så påverkbara trots allt


En krönika av Malin Wollin i Aftonbladet i somras illustrerar hur olika vi...

Läs mer

Hälsotrenden allt starkare - gamla produkter får ge vika

Portföljstrategi - Volkswagen tar över

KraftFrejaMarabouGeneral-
FoodsAltriaPhilipMorris-
JacobsSuchardNabisco,
kan jag hjälpa till?

Ingen människa är en ö

Vilket märkesminne har du?

KALENDER (klicka här för att se allt)

Det finns inga kommande händelser i kalendern.

Vinge 16

Market research

Prenumerera

Senaste numret av BrandNews

Senaste numret av PATENTEYE
sandart

gulliksson